Therapiehondbegeleiding
Als therapiehondbegeleider zet ik zelf een hond in, ter ondersteuning bij individuele begeleiding van een volwassene of een kind om een bepaald doel te bereiken.
Vaak gebeuren deze sessies in overleg met de specialist van de client, bijvoorbeeld met een fysiotherapeut, een gedragsdeskundige, een bewegingsagoog, een clientbegeleider enz. Ook komt het voor dat de sessies met zijn vieren plaatsvinden; de client, de specialist, de therapiehond en mijn persoon.
De volgende doelen kunnen bijvoorbeeld aan de orde zijn:
- De spraak van een kind verbeteren.
- Het proces van revalideren verlichten.
- Dieper contact maken met een dementerende.
- Een autist meer zelfverzekerdheid geven.
- Een “zinvolle” taak uitvoeren op een dagbestedingslocatie met 1 of meerdere clienten.
- De angst voor honden wegnemen.
- Tot meer bewegen aanzetten.
Waarom een hond onderdeel laten zijn van een sessie?
Allereerst geeft de aanwezigheid van de therapiehond bijna altijd een lach op het gezicht van een kind of volwassene. Daardoor wordt het ijs gebroken en leidt het de aandacht af van het feit dat er een vraagstuk is.
Ten tweede wanneer men een hond aait, komt het hormoon oxytocine vrij. Dit hormoon heeft een rustgevend effect, verlaagt de bloeddruk en geeft een lager stress-niveau.
Ten derde een hond oordeelt niet, reageert direct en duidelijk, werkt graag samen, zorgt voor contact maken en geeft zelfvertrouwen.
Tot slot.
Inmiddels is door wetenschappelijk onderzoek de toegevoegde waarde en positieve bijdrage van dierondersteunende therapie met de hond in de praktijk aangetoond.
Een therapiehond levert een positieve bijdrage in het algehele proces van genezing en/of begeleiding van het kind of de volwassene.